0-1 Yaş Çocuklarda Beslenme
Bebeğin ilk 6 ay anne sütüyle beslenmesi çok önemlidir. Anne sütü bebeğin tüm besin ihtiyacını ilk 6 ay tamamen karşılamaktadır. Bu dönemde bebeğin büyümesi izlenerek anne sütü kullanılmalıdır ve başka ek besinleri ilave etmeye ihtiyaç yoktur. Ancak 6. aydan sonra ek besinler geçişler yapılmalıdır. Böylece annenin boşalan demir depolarından dolayı görülecek demir eksikliğini önlemiş oluruz hem de diğer besinlerle tanışmasını sağlayıp, sağlıklı ve dengeli gelişimine katkıda bulunmuş olursunuz.
Ek Besinlere Başlarken;
- Her yeni besine başlarken az miktarlarda (1 – 2 çay kaşığı) başlanmalı, her gün miktarı giderek artırılmalıdır.
- Her yeni besine tek tek başlanmalıdır. Yeni başlanan farklı besinler aynı gün denenmemelidir. 1-2 gün ara ile denenmelidir.
- İlk kez verilen yiyeceklerin alerji yapıp yapmadığı kontrol edilmelidir.
- Bebek bir besini aldıktan sonra alerji belirtisi gösterirse besin kesilmeli, 15-20 gün sonra az miktarda tekrar denenmelidir ve yine alerji yapıp yapmadığı kontrol edilmelidir.
- Ek besinler bebek açken denenmelidir. Eğer bebek istemiyorsa israr edilmemelidir, daha sonra tekrar denenmelidir.
6. ay ve sonrası
Anne sütü varsa mutlaka devam edilmelidir. Eğer anne sütü yoksa veya yetersizse devam maması kullanılabilir. Bunun yanı sıra yoğurt (ev yapımı), meyve suyu (Öncelikle başlanması gereken şeftali ve elma), pekmez, yumurta sarısı (1/8 ölçüsünde başlayıp, bir hafta böyle devam edip, 2. hafta ¼ ölçüsünde, 3.hafta 1/2 , 4. hafta tam yumurta sarısı), sebze çorba (havuç, patates ve kabaktan yapılan) verilmelidir.Bebek çok miktarda ek besinler verilerek zorlanmamalıdır. Bu besine karşı tepki oluşturabilir. Patlıcan, mantar, çilek, kivi, tropikal meyve, yumurta beyazı, bal 1 yaşından önce bebeğe yedirilmemelidir. Alerjik etki gösterebilirler.
7. ay
Anne sütü var ise mutlaka devam edilmelidir. Bunun yanı sıra yumurta sarısı (tam), yoğurt, meyve suyu, pekmez, sebze çorba ya ek olarak bu ayda ekmek içi, pirinç, muhallebi eklenebilir. Sebze çorbaya az miktarda mercimek eklenip, bu şekilde yavaş yavaş bebek mercimek çorbaya alıştırılır. Ayrıca kırmızı et, tavuk eti, balık eti bebeğe az miktarda başlarak verilebilir.
8. ay
Anne sütü var ise mutlaka devam edilmelidir. İyi ezilmiş ev yemekleri (kıymalı ve sebzeler) verilebilir. Kahvaltıya pastörize tuzsuz peynir eklenebilir. Bu ayda kuru baklagil ezmeleri bebeğe verilebilir.
12. ay
Aile sofrasına oturtulup kendi deneyimlerine göre seçim yapması sağlanmalıdir.
(ev yemekleri,dolmalar, vb)