Gece yatağa girdiğinizde veya sabah uyandığınızda, özellikle ayak başparmağında sizi rahatsız eden ağrılar hissedersiniz. Bunu öğrenmek için kan tahlili yaparsanız. Sonuç, vücudunuzdaki Ürik Asit’in yükseldiğini görürsünüz. İşte başparmak ve eklem yerlerindeki ağrıların ve şişliklerin nedeni de budur. Ve buna "Gut Hastalığı" denir.Son yıllarda gelen danışanlarımın ortak şikayeti ürik asit yüksekliğidir.
Gut Hastalığı Nedir?
Kandaki ürik asit düzeyinin yükselmesine gut hastalığı denir. Halk arasında ‘Zengin hastalığı’ olarak da bilinir. Yani çok yiyen ve çok içen insanlar genellikle Gut hastası olurdu. Çünkü Gut’un ana nedenlerinden bir tanesi vücuda aşırı protein yüklenmektir. Sürekli et yiyen, ciğer, beyin gibi hayvan iç organları (sakatat), Karides, Midye, Yengeç gibi kabuklu deniz ürünleri, sardalya balığı, renga ve ançüez, bol tarafından kuşkonmaz ve mantar tüketenlerde Gut riski yüksektir. Hele buna bir de aşırı alkol tüketimi eklenince risk daha da artıyor.
Gut hastalığı bir de genetik yatkınlık yönü vardır. Yani birinci derecede yakınlarda, anne ve babada Gut varsa, bunun size de yansıması söz konusu olabilir.Avrupa ve Amerika’da yapılan araştırmalar, değişen yaşam koşullarının, özellikle stresli yaşamın da Gut hastalığını tetiklediğini gösteriyor.
Beslenmeye Dikkat Edilmeli
Gut hastalığı olan kişiler; Sakatatlar (böbrek, dil, ciğer vb), alkollü içecekler, havyar, midye, ancüez, kepekli, çavdarlı ekmekler ve bu unlarla yapılan grisiniler, içeriği bilinmeyen besinler, av etleri (ördek, keklik, bıldırcın), kaymak, krema, mayonez, kızarmış besinler ve tatlılardan uzak durulmalıdır.
Son yıllarda ortaya çıkan sonuçlar, bira tüketiminin de Gut Hastalığı’nı tetiklediğini gösteriyor. Gut hastalığının tedavisinde bol su içilmelidir. Böylece vücudumuzda biriken Ürik Asit’in hızlı bir şekilde idrar yoluyla atılmasını sağlanır. Ancak ‘kesinlikle’ bira içilmemelidir. Öyleyse bol bira tüketen ve kilolu olup, başparmak ve eklem yerlerindeki ağrılardan şikayet edenler mutlaka doktor kontrolüne gitmelidir.
Her zaman düzenli beslenme
Diğer birçok sağlık sorununun çözümünde olduğu gibi sizlere tavsiyem düzenli beslenmek ve aşırı protein tüketiminden vazgeçmektir. Ürik asit yönünde yüksek besinler; et, tavuk, balık, hindi, bulgur, mantar, kuru fasulye, nohut, ıspanak, pazı, semizotu, bezelyedir. Bu besinleri gün içinde yalnızca 1 tanesi tercih edilmelidir.
Düzenli besleniyor ve egzersiz yapmayı ihmal etmiyorsanız, Gut dahil, birçok hastalığa karşı kendinizi korumuş oluyorsunuz.Serin havada uzun yürüyüş yapmak, diğer birçok sorun gibi Gut hastaları için de oldukça yararlıdır. Yürüyüşün yanı sıra günde 10 ile 14 bardak arası su tüketmeyi ihmal etmeyin.